Berniczky Éva - átirányító honlap

Berniczky Éva: Fejezetek az Üvegházból

Télikertgyártás - Teraszbeépítés

üvegház - télikert - olvasás

Erkélybeépítés - teraszbeépítés Budapest

Üvegház - beépített terasz - Télikertek Budapesten

A télikertekben kiváló alkalom nyílik olvasásra - http://elsohely.net/terasz-beepites-budapest/

berniczky - fejezetek az üvegházból

"Nem csoda hát, ha a bodzafa is kezdett lemondani arról, hogy valaha varázslatos dolgokba keveredjék, amíg ki nem nőtt a kis satnya magból ez a ház, üvegház. Nem amolyan kacsalábon forgó, benne semmi különös, csak egy család. Nem elvarázsolt királykisasszony, csupán egy nagyapa és egy nagymama, nem hétfejű sárkány, csupán két unoka, nem Szélkötő Kalamona, hanem apa és anya" - így szól, a virágok életét lírai képsorokban megelevenítő kerettörténetbe foglalt mese kezdő és záró képsora. A fejezetek az üvegház és környékének lakóiról szólnak, a csipkefejdíszt viselő, Ükerkoloncról, a kéküstökű Csormolyáról, az ősz bajúszú Gabonáról, Mácsonyáról és Bábakalácsról, valamint a kék Iringóról. De megismerkedhetnek az ifjú olvasók Ördögcérna és Farkasboroszlán vidám történetével is. Berniczky Évának széleskörűek a botanikai ismeretei, hiszen az általa megnevezett virágoknak és növényeknek - melyeket az olvasók nem mind ismerhetnek - pontos jellemzését adja, és a mesét végigolvasva, az is megtudható, miféle szimbiózisban élnek a virágzó rétek színpompás lakói. - A kedves, szép történet, azon túl, hogy elszórakoztatja a 8-12 éves gyerekeket, érdekes növénytani ismeretekkel is gyarapítja majd tudásukat.

Üdvözlöm! Néhány másodperc múlva megnyílik Berniczky Éva új oldala. Ha mégsem, kattintson ide: Berniczky Éva

------------- http://hhrf.org/ungparty/ -------------------

A kárpátaljai Ungváron élő írónő novelláira és regényeire az epikus és lírai elemek váltakozása és az intellektuális elmélyültség a legjellemzőbb. Műveiben tetten érhetők a szürreális és abszurd motívumok, a helyi vallási-etnikai-nyelvi jellegzetességek gazdag szerepeltetése és a költői képekben tobzódó kifejezőeszközök érzékeny alkalmazása. Prózaírói attitűdjére jellemző, hogy a különös tárgyak és lények hordalékában gazdag tájat és az ebből kinövő, belőle táplálkozó emberi viszonyokat ábrázol.

A szerző néhány könyvének ismertetése:

Berniczky Éva: Várkulcsa

Budapest: Magvető Kiadó 2010, 196 oldal.

A helyszín Ukrajna, közelebbről Kárpátalja. Ahol – a határon túli magyar Berniczky Éva könyvét olvasva úgy tűnik – az abszurd nem esik messze a valóságtól. De ő otthonosan mozog ebben az ambivalens világban, hiszen a sajátja, minden apró részletét ismeri, magától értődő természetességgel meséli el a leghihetetlenebb eseményeket, és ettől olvasója is otthon érzi magát a hely képtelen történeteiben – melyekben a vérmes kakasszállító varrólányokkal üzekedik a szövetbálák között, a hólyaghurutos kéményseprő lelke a testéhez részegedik, a folyóban született férfi pedig vizelés közben ugyanabba a folyóba zuhan. Berniczky Éva pedig az Ung fölött a várhegyről, padlásszobája ablakából figyeli mindezt. A szerző korábbi könyveihez (A tojásárus hosszúnapja, Méhe nélkül a bába) hasonlóan a Várkulcsa is egyszerre gyönyörködtető és borzongató, kacagtató és szívszorongató, de mindenekelőtt összetéveszthetetlenül szépirodalom.

Berniczky Éva: Fejezetek az üvegházból

A fejezetek az üvegház és környékének lakóiról szólnak, a csipkefejdíszt viselő, Ükerkoloncról, a kéküstökű Csormolyáról, az ősz bajúszú Gabonáról, Mácsonyáról és Bábakalácsról, valamint a kék Iringóról. De megismerkedhetnek az ifjú olvasók Ördögcérna és Farkasboroszlán vidám történetével is. Berniczky Évának széleskörűek a botanikai ismeretei, hiszen az általa megnevezett virágoknak és növényeknek – melyeket az olvasók nem mind ismerhetnek – pontos jellemzését adja, és a mesét végigolvasva, az is megtudható, miféle szimbiózisban élnek a virágzó rétek színpompás lakói. – A kedves, szép történet, azon túl, hogy elszórakoztatja a 8-12 éves gyerekeket, érdekes növénytani ismeretekkel is gyarapítja majd tudásukat.

Hatodik Síp Alapítvány – Mandátum Kiadó Budapest – Beregszász, 1999

Kárpátalja | Keresőmarketing

-------------

Berniczky Éva 1962-ben született Beregszászban. Szülővárosában érettségizett, majd az Ungvári Állami Egyetemen 1987-ben szerzett tanári diplomát. Azóta Ungváron él családjával.

A kilencvenes évek elejétől publikál; fő műfaja a novella. Az utóbbi években főleg magyarországi orgánumok közlik írásait (Bárka, Holmi, Eső, Élet és Irodalom, Mozgó Világ…), szerepel számos gyűjteményes kiadványban (Körkép, Éjszakai állatkert, Novellisták könyve…).
Internetes orgánumokban is publikál, egy-egy novellája németül és svédül is megjelent. Két meséskönyv és két kollektív könyv után 2004-ben a Magvető adta ki első novelláskötetét (A tojásárus hosszúnapja), majd ezt követte első regénye 2007-ben (Méhe nélkül a bába) és újabb novellagyűjteménye 2010-ben (Várkulcsa), ugyancsak a Magvető gondozásában.

Berniczky Éva: Méhe nélkül a bába. Magvető Kiadó, 2007.

Két nő Kárpátalján. Soha nem találkoztak, ám az Egyik Nő, mint kígyótól megbűvölt állat engedelmeskedik Szvitelszki, a színtelen szemű könyvgyűjtő akaratának, és a Másik Nő nyomába ered. Naplójából penészes füzetekből, árnyékszékből előkerült lapokon eléoszlott sorokból, gomolya levében ázott papírlapok szétfolyt betűiből teremti újra a Másik Nőt, aki keze nyomán, mint pillangó a bábból bújik elő és tovarebben, csak szerelmei emlékét hagyva maga után. És még valamit, egy kérdést: kinek az életét is éli most már az Egyik Nő, aki a titkokat kutatva újabb és újabb titkokra bukkan. A történet ennyi, voltaképpen. De közben zajlik az élet, múltban és jelenben, Jónán és Csornoholován. Fogy a pálinka, gyerekek zuhannak le a tetőről, Odarka csábítgatja más asszonyok emberét, Mokrinka osztogatja nyálas csókjait, varrja és mossa az apácaruhákat, holtvágányon veszteglő hálókocsiban fogadja láthatatlan látogatóit Alla, ábrándozva teszi kézbesíthetetlenné nefelejcsmintás celluxszal a csomagokat a birsalma fenekű postáskisasszony És van egy Harmadik Nő is: Berniczky Éva, aki a maga különös módján látja és láttatja velünk mindezeket. A szerzőről: Berinczky Éva 1962-ben született Beregszászon. Ma is Kárpátalján, Ungváron él. Novelláskötete, A tojásárus hosszúnapja 2004-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Ez az első regénye. mire a háttal álló nő közelébe értem, addigra arra is rájöttem, hogy senki más nem képes puszta megjelenésével felidézni a kánikulában a hideget, a szülőszoba rosszul záródó ablakain besüvítő északi szelet, a jeges vizet, amellyel annak idején naponta egyszer megmostak a kezelőben, csak egykori bábám, aki gyermekeimet a világra segítette. Bár ebből a szögből még mindig nem láthattam rá az arcára, ekkora szinte bizonyos voltam abban, hogy az iskola előtt beszélgető asszony Odarka. Borzongásomat készségesen egészítette ki az iskolaudvar irányából felerősödő, majd időnként elfojtott nyivákolás. Mintha valakinek hol befogták, hol meg szabadon hagyták volna a száját, s mikor végre levegőt vehetett, sírásba fúló légzése ügyetlenül keverte meg a délután csendjét. A hang változatlan ritmusban bugyogott, majd halt el, hogy fülembe másszon megint. Olyan volt, mintha a folytonos megszakítással szándékosan késleltetnék valakinek a megszületését. A rozsdától bemerevedett kapu nyílását mind szélesebbre feszítette a szél.

A ​​vérmes kakasszállító varrólányokkal üzekedik a szövetbálák között; a bőtejű tizennégykarátos anya játékgépbe tömi aranyát; a hólyaghurutos kéményseprő lelke testéhez részegedik, fehérre meszeli a fákat; a krumplislány szürke buklékabátjában belevész a falba; a siket bádogosok titkon kést dobálnak az eltűnt nő köré; a folyóban született férfi vizelés közben ugyanabba a folyóba zuhan; egy vörös macska a csicsókásban leskelődik, miközben a szobafestő felesége és a veterniár egymásra talál; Malvinka már megint papucsban, ám pucéran napfürdőzik, szomszéd Hergó nagy örömére; a koporsókészítő lányát lidérces álmok gyötrik apja ágyában; meglebben egy selyemfüggöny; a fagylaltozóban csillárig érő poloskaidomár ikerpár tesz látogatást; egér, dió és a prosztatatúltengéses öregember sorsára vár a hideg kályha mellett; a furnérfal két oldalán két festő fest, lovak, platánok, halszag és pálinkaszag; a diákok beköltöznek a szekrénybe; rántottagőzbe ibolyaillat vegyül; aranyló szöszök szálldosnak; békacomb sül, epilepsziás kutya vergődik; a fordító patakba gázol Ászja után – és Berniczky Éva az Ung fölött a várhegyről, padlásszobája ablakából figyeli mindezeket.

----------

Terasznapló, 2002.

Berniczky Éva honlapja - UngParty

Könyvismetrtetések. Irodalom, novella


Átirányítás ide: http://berniczky.ungparty.net/ - Berniczky Éva életrajza, könyvei. Átirányító honlap. Irodalom, próza, novella, könyv. Könyv: Méhe nélkül a bába. Könyvcím: Várkulcsa. Mesegyűjtemény: Fejezetek az üvegházból. Google első helyre kerülés honlapoptimalizálással: kulcsszavak: berniczky éve, kárpátaljai magyar irodalom, honlap optimalizálás, google első hely, novella, könyv, próza, keresőmarketing, mese, mesfüzér, fejezetek az üvegházból - terasz beépítés, télikert Budapest ---- Berniczky Éva: Fejezetek az üvegházból. Könyvek, mesekönyv -
content net-marketing keresés sem: Berniczky Éva könyvei. Irodalom, próza, novella, könyv. Méhe nélkül a bába. Várkulcsa. Fejezetek az üvegházból. Első Google hely

SEO - Keresőoptimalizálás
Lyukas zászló, lapanyél - laptop akkumulátor töltő - laptop szerviz Budapest
Keresőmarketing - seo verseny: pillangószív (manz/pillangosziv/ - honlapok optimalizálás
Linkfelhő - Keresőmarketing  (Unparty.net linkfelhő)
Keresőoptimalizáló verseny, kulcsszó: Pillangószív (pill balla.biz)
Pillangószív f manz/p/ószív
Keresőmarketing hhrf manz/ószív
Blogger profil (blogspot profil)
Keresőmarketing - laptop hardver szerviz - kijelző csere - alaplap (bdk.blog.hu)
Ukrajna.net (ukrajna.net)
Seonyár2008 (seo.balla.biz)
Keresőoptimalizálás 1
Keresőmarketing - laptop kijelző szerviz -1
Seonyár2008 (wordbress)
Seonyár2008 - blog
BéDéKá Seo (bdk.blogol)