2001. jún-aug
(kronológia alulról felfelé)

Oldalainkon új statisztikai számlálók találhatók. Ha a bal oldali hasáb alján látható linkekre kattint, részletes statisztikát kaphat oldalaink látogatottságáról.

A bukaresti A HÉT c. lap 28. száma részletesen ismerteti a Nyelvünk és Kultúránkban közölt Egyetemesség vagy regionalitás c. írást. Ugyanezen lap 19. száma Balla D. Károly Szolgálat és/vagy önkifejezés c. kisesszéjét közölte.

A Holmi 2001. júliusi száma Berniczky Éva Folyik a macskaméz c. novelláját és Balla D. Károly Keresés c. versét közölte.

A Szabolcs-Szatmár-Beregi SZEMLE sorozatban közli Penckófer János nagyívű tanulmányát Balla László kultúrateremtő szándékú irodalmi tevékenységének igazodásáról Janus arca megfordul címmel. Az első közlés (2001/1) ismeretében máris elmondható, hogy az írás talán az első mélyre ható értékelés Balla László munkásságának súlyos ellentmondásairól.



Hosszan tartó súlyos betegség után Ungváron elhunyt

Dr. Árpa István
(1925. VIII. 9. – 2001. VII. 18.)

zenetudós, a Zádor Dezső Zenei Társaság elnöke, a kárpátaljai magyar zenei élet jelentős szemilyisége.



A New York-i székhelyű KISOKOS nevű szolgáltató megtalálta és felvette adatbázisába az UngBereg Alapítvány honlapját.  Jelentkezésünkre reagálva pedig a Sajtó-Média rovatba felvette az UngParty NetCafét és a netPánsípot is.

Honlapjaink címe a megfelelő linkekkel már szerepel a Hungarian Human Rights Foundation induló oldalán!

A magyar Országgyűlés elfogadta a státustörvényt

Teljes honlaprendszerünk (UngParty, UngBereg, netPánsíp stb.)
2001. június 17-től a New York-i székhelyű
Hungarian Human Rights Foundation
szerverén működik. (Hogy a rangos alapítvány szerény munkánk eredményét erre méltónak találta, azt ezúton köszönöm meg a szervezet vezetőinek.
Balla D. Károly)

A Nyelvünk és Kulturánk 2001/2. száma Balla D. Károllyal készült terjedelmes interjút adott közre, amelyben a költő a kárpátaljai magyar irodalomról Komlós Attila kérdéseire válaszolva fejtette ki véleményét.

Megújult a Véletlen Balett honlapja, ezzel együtt címe is megváltozott.
Lehívható: http://www.vbalett.hu

A Magyar Napló 2. negyedévi friss száma Vári Fábián László A tenger nevében, Fodor Géza Madárvirágos vers és Penckófer János Műtőmozi, egy per harmincnyolc c. versét közölte. (Mint ismeretes, a két előbbi vers a Kárpátalja, illetve az Irka c. lapban jelent meg először; erről azonban a közlemény nem tesz említést.)

A Kárpátalja c. lap augusztus 10-i száma beszámolót közöl a kárpátaljai résztvevők szerepléséről a VI. KÁRPÁTMEDENCEI NAPOK budapesti rendezvényén.

AMűvészetek Völgye c. nagyszabású fesztivál keretében Kapolcson augusztus 4-én a KÁVÉ HÁZ Trakta c. sorozatában
Nők olvasnak (férfiak hallgatják?) címmel Halász Margit, Berniczky Éva, Harangi Andrea, Nagy Gabi, Karafiáth Orsolya és Erdős Virág olvasott fel írásaiból, illetve válaszolt a műsort vezető Lőkös Ildikó kérdéseire. Ugyanaznap, majd másnap este a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház mutatta be a GÁSTYA ÁROKban Verebes Ernő:
SARDAFFASS, A HÍMBOSZORKÁNY

című darabját. (Az előadást rögzítette a TV2.). -- A magunk részéről Lőkös Ildikót, az Új Színház dramaturgját kértük fel, hogy értékelő írásban számoljon be olvasóinknak a beregszásziak produkciójáról.

A hatvani könyvtár szervezésében hagyományosan sorra kerülő Fábián Zoltán Olvasótábor vendége Rostallón július 22-én Balla D. Károly és Berniczky Éva volt.

Július 20-22-én az Olvasás Éve alkalmából Ungváron, Beregszászban, Técsőn és Szolyván átadták a MÉKK, a Magyar Írószövetség és az Anyanyelvi Konferencia díszokleveleit, valamint az Ortutay Elemér-díjat. Gratulálunk a kitüntetetteknek, többek között Füzesi Magdának, Nagy Zoltán Mihálynak és Penckófer Jánosnak! 

A Petőfi Rádió július 14-i Premier c. műsorobán Vidnyánszky Attila főrendező beszélt a beregszászi színház friss programjairól és terveiről. Ugyanerről Balázsi József igazgatót a BeregInfó kérdezte.

A Kárpátalja 2001. július 13. száma (P.J) aláírással eléggé furcsa recenciót közölt Bagu László az argentin típusú családok lemészárlása c. verseskötetéről. Az írás tartalmának némileg ellentmondó rovatcím: "Könyvajánló".

A Parnasszus friss száma (2001/nyár) Bagu László gerinchúrozó zsinorozó kábel és [credo lenne vagy ars poetica ha valahogy hívnák], Lengyel Tamás Robin Hood-e kínos és betű Tanger, valamint Balla D. Károly Lukkal a közepén c. verseit közli. (Lengyel Tamás verseinek első - digitális - közlésére a netPánsíp 2001/2 számában került sor)

Július 6-án Beregszászban tartottuk a Pánsíp Irodalmi Szalon évadzáró összejövetelét a Közoktatás c. lap szerkesztőségében. Előbb Móricz Kálmán Kárpátalja sorsfordulói című kötetét mutattuk be; a szerzővel Balla D. Károly beszélgetett. Ezt követően Csernicskó István tartott előadást A nyelv változik. És a nyelvtan? címmel. Balla D. Károly bejelentette, hogy bizonytalan időre a Szalon szünetelteti összejöveteleit.


A Nyelvünk és Kultúránk c. folyóirat főszerkesztője hónapokkal ezelőtt felfigyelt Csernicskó Istvánnak a honlapunkon közzétett egyik tanulmányára és közlésre kérte. A tanulmány a folyóirat 2001/2. számában meg is jelent. Sajnos honlapunkat, mint az elsődleges közlés helyet, a szerkesztőség nem tüntette fel.


Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 1985-ben alapította az ÉV KÖNYVE DÍJAKat, amelyeket 1996 óta a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának Kuratórióma gondoz. A 15 főből álló Bíráló Bizottság az ÉV KÖNYVE 2000-díjak között regény kategóriában az elismerést Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya c. művének ítélte oda. (Mint ismeretes, a könyv először 1991-ben jelent meg a Hatodik Síp Könyvek sorozat első darabjaként. Erről egyébként az új kiadás nem tesz említést.)

Az Ünnepi Könyvhét nyitó napján a szentendrei Pest Megyei Könyvtár íróvendége Grendel Lajos és Balla D. Károly volt. A beszélgetést Tarján Tamás vezette.

A bécsi Bornemisza Péter Társaság rendezésében 47. alkalommal került sor az ún. Annabergi Konferenciára június 8-10 között. A színhely ezúttal a nyugat-dunántúli Huszárokelőpuszta (Pannonhalma és Pápa között) volt. A tanácskozás meghívott előadójaként Balla D. Károly tartott előadást a kárpátaljai magyarság általános helyzetéről, irodalmi életéről.
A rendezvény keretében
a Pápai Református Kollégium dísztermében sorra került irodalmi esten többek között Berniczky Éva és Balla D. Károly olvasott fel írásaiból.

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg a XX. századi kárpátaljai magyar prózaírók Lecke c. antológiája és Nagy Zoltán Mihály Az idő súlya alatt c. novelláskötete az Intermix, valamint Bagu lászló az argentin típusú családok lemészárlása c. verseskötete a Tinta Könyvkiadó gondozásában.

A Kárpátalja c. lap június 15-i one-line kiadásából emeltük ki a hírt:

Határon Túli Magyar Színházak 13. Találkozója

      Kisvárdán rendezték meg a Határon Túli Magyar Színházak 13. Találkozóját, amelyen részt vett a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház is. A beregszászi színtársulat június 5-én Mickiewicz Ősök, míg 7-én Verebes Ernő Sardaffas, a hímboszorkány c. darabját mutatta be.
    
A társulat és Vidnyánszky Attila rendező az Illyés Közalapítvány különdíját érdemelte ki a kimagasló színészi teljesítmény és rendezés elismeréseként. Szűcs Nelli, Trill Zsolt és Vidnyánszky Attila továbbá a fiatal kritikusok Perec Díját is átvehették.

karmacsi