Napelemes infrapanel. Infrafűtés

Infra napelemek előnyei, hatékonyságuk

infrapanel napelem
Napelem fokozott infra-elnyeléssel

Ha azt mondjuk: infrapanel – az több különböző dologra utalhat. A kifejezés olyan speciális napelemekre is vonatkozhat, amelyek több napfényt, és ezáltal több hőenergiát képesek elnyelni, mint a hagyományos napelemek. De a név vonatkozhat azokra a fűtőberendezésekre is, amelyek infravörös sugárzás kibocsátásával válnak alkalmassá egy adott tér fűtésére.

Közönséges napelemeink úgy működnek, hogy elnyelik a napfényt és elektromos energiává alakítják. Más-más technológiával gyártott panelek különböző mennyiségű fényt képesek elnyelni a fényspektrum különböző szintjeiről. Az elnyelési hatásfok meghatározza a megtermelt  energia mennyiségét. A kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb napelem nem képes effektíven felfogni a nap nagy energiájú infravörös fényét- Ám a megkülönböztetésül   infrapaneleknek nevezett termékek felületén található speciális anyag, az alacsony vastartalmú vas (igen!) képes elnyelni ezt az energiát. Velük szemben a közönséges napelemek előállításánál hagyományos vasanyagot használnak.

Amellett, hogy több típusú energiát képesek elnyelni a fényspektrumból, az infravörös panelek alacsonyabb visszaverődési (kibocsátási) arányt mutatnak. Napelemek esetében ez arra utal, hogy a felfogott energiából mennyi sugárzódik vissza, vagy adódik át konvekcióval a légkörbe. A hagyományos napelemek abszorbeált energiájuknak sajnos körülbelül 90 százalékát bocsátják vissza a légkörbe (és csak 10 %-ból lesz villanyáram). Míg egy-egy infrapanel napelem esetében csupán körülbelül 3 százalék ez a veszteség.

Noha az effajta emissziós infrapanelek használatának számos előnye van, a fő hátrányuk magas áruk. Sokkal drágábbak, mint szabványos társaik. Felhasználási területük: a sok energiát igénylő és teljesen önellátó szerkezetek, berendezések. Ezek számára igen előnyös lehet ezeknek a paneleknek a használata a magasabb potenciális energiájuk és alacsonyabb károsanyag-kibocsátásuk miatt. A nagyon kevés napsütéses és vastag felhős területeken lévő fogyasztók esetében is előnyös lehet az ilyen infrapanelek használata, mivel képesek jó hatásfokkal hasznosítani a korlátozott mennyiségű napenergiát.

Az infra fűtőpanelek alapvetően más berendezések

Nem a napenergia felhasználásának, hanem az innovatív fűtési technológia területére tartozik az infrapanel másik jelentése. Lévén az infravörös fűtőpanelek egyáltalán nem nem nyelnek el külső energiát, hanem ellenkezőleg. Villanyárammal (ritkábban gázzal) működtetve hőt hozzanak létre. Ezek a panelek vékonyak, így falra vagy mennyezetre szerelhetők. Viszonylag kevés betáplált energia felhasználásával fűthetnek egy helyiséget vagy adott épületrészt. Bekapcsoláskor az infrapanel hőt sugároz, és az elektromosságot infravörös hőhullámmá alakítja. Ezeket a termékeket úgy terveztek, hogy optimalizálják az infrasugarak eloszlását a környező közegben.

Infra fűtés napelemmel. Panelről panelre

Nincs elvi akadálya annak, hogy a lakás infrasugárzóit napelemek termelte árammal működtessük. Így összekapcsolható a kétféle infrapanel. Nem csupán fogalmilag, hanem villamos vezetékkel is. Az infrafűtés ilyetén megvalósításához AC/DC adapterre, transzformátorra és nagy kapacitású akkumulátorra is szükség van. Passzívházaknál gyakori, hogy a napelem-cellák termelte elektromos energia hősugárzók révén melegíti a szobákat. Olvasmány erről:

Kétféle jelentés: az infrapanel mint speciális napelem – és mint hősugárzó fűtőberendezés. Környezettudatos módszer a napenergia átalakítása elektromos árammá. A passzívházakban megoldható az olcsó infra fűtés napelemmel is. Az infrasugárzó panelek működtetéséhez szükséges tároló akkumulátor és az áramátalakító adapter.

“Napelemes infrapanel. Infrafűtés” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!