Hogyan előzhetjük meg a szív, – és érrendszeri betegségeket gyógynövényekkel?

gyógynövények eredeti adipex

Tudta, hogy a szívünk 70 év leforgása alatt 2,5 milliárdszor ver? Naponta pedig 100 000-szer, amely során 9000 liter vért pumpál az ereinkbe, ezzel eljuttatva az oxigént és a tápanyagot a sejtjeinkbe?

Ahhoz, hogy minden jól működhessen fontos, hogy a szív izmai rugalmasak legyenek és a vér képes legyen szabadon áramolni.

Mi számít rizikótényezőnek:

 • ha magas a koleszterinünk, mert az érelmeszesedéshez vezet
 • a túlsúly

Koleszterinszint csökkentő gyógynövények:

 • az ösztörüs veronika
 • a tyúkhúr

A kezdeti időszakban naponta több alkalommal is fogyasztható, később elegendő heti néhány alkalommal.

A szívproblémák megelőzésére a leghatékonyabb gyógynövény a galagonya, amely segít a rugalmasság megőrzésében. Heti 1-2 alkalommal fogyasztva idegnyugtató, stressz csökkentő hatással is bír.

A fehér fagyöngyöt is meg kell említeni, mint értisztító hatású növény.

A népi hagyomány megőrizte, hogy a fokhagyma és a medvehagyma is segít a vérnyomás szabályozásában, a szívműködésben.

Szeretné elkerülni a szív, – és érrendszeri betegségeket, de aggódik a túlsúlya miatt?

Az aggodalom teljesen jogos, mert nagyon sok a rizikótényezője a túlsúlynak. Épp ezért kezdenek bele olyan sokan mindeféle fogyókúrába, ami aztán vagy működik vagy sem.

A legtöbbször azonban nem. Méghozzá azon szokott leginkább múlni, hogy nehéz ellenállni a finom falatoknak. Vagyis hiába koplalunk valamennyi ideig, ha utána egyből csábításnak állunk, bűnbeesünk.

Mit szólna egy olyan módszerhez, ami ebben tudna a segítségére lenni? Vagyis, hogy megakadályozza az állandóan kísértő éhségérzetet, hogy könnyedén letudjon mondani a fölös kalóriákról.

Olvass továbbHogyan előzhetjük meg a szív, – és érrendszeri betegségeket gyógynövényekkel?

Mit tehetünk a köszvény ellen és milyen okai vannak?

köszvény kezeléseA köszvény az anyagcserezavar következtében lerakódott húgysavkristályokat jelenti az egyes szervekben.

Leggyakrabban 20 és 60 éves kor között férfiak esetében jelentkezik.

Az ok hátterében állhatnak reumatikus betegségek, túlhajtott életvitel, túlsúly.

Milyen tünetei lehetnek a köszvénynek?

 • az ízületeinkben jelentkező erős fájdalom, duzzanat, bőrpír jelentkezik
 • leggyakrabban előforduló területek: nagylábujj, térd, könyök, csukló, boka
 • de a köszvény lerakódhat a fülkagylóban, a kéz, – és lábfejen is

A köszvény nem egy gyógyítható betegség, hanem egészen életünk végéig elkísér bennünket, ezért is fontos a megelőzés. Heveny rohamok kísérhetik változó gyakorisággal.

Pontos okokat nem ismerünk, de rizikótényezőkről beszélhetünk a köszvény esetében is

 • öröklött anyagcserezavar is állhat annak a hátterében, hogy a szervezetünk nem tudja lebontani a húgysavat
 • magas vérnyomásra szedett gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat
 • túlzott alkohol fogyasztás
 • mértéktelen evés

Milyen szövődményekkel számolhatunk?

 • ízületkárosodás, ízületi gyulladás
 • húgysavkő lerakódások miatt vesekő is kialakulhat
 • a lerakódott húgysavkristályok magas vérnyomást és szívelégtelenséget okozhatnak

Olvass továbbMit tehetünk a köszvény ellen és milyen okai vannak?

Műanyag ablak – Télikertek Budapesten

ablakok hőszigeteléseAz ablakok hőszigetelésének a legjobb módja az, ha új, magasabb minőségű, hőszigetelt műanyagablakokat építünk be a házba. Azonban, ha ez nem lehetséges, akkor az alábbi tippek segíthetnek a meglévő ablakok hőszigetelésében:

 • Távolítsuk el az ablakpárkányt és tömítsük ki a hézagokat. Az ablakkeret és az ablakpárkány közötti hézagokat tömíteni kell, hogy ne engedjen át hideg levegőt a lakásba. Ehhez használhatunk szilikon vagy poliuretán habot.
 • Használjunk belső hőszigetelő függönyt. Az ablak elé függönyt helyezhetünk, amely segít a hőveszteség csökkentésében, és megakadályozza, hogy hideg levegő jöjjön be az ablakon keresztül.
 • Ablaktok és ablaküveg csere. Ha műanyag tokokat válasszunk hőszigetelő üvegbetétekkel, ezzel egészen biztosan csökkenthetjük a téli fűtési számlát.
 • Ablaktömítés cseréje: Az ablaktömítések elhasználódhatnak, ami miatt a hideg levegő bejuthat a lakásba. A tömítéseket rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, cserélni, felújítani őket.
 • Ragasszunk ablakfóliát. Ezzel sökkentjük az ablakok hőveszteségét. Az ablakfóliák általában könnyen felhelyezhetők és eltávolíthatók, és segítenek csökkenteni az energiaszámlát.

Hatékony módszer, ha a ház előtti teraszt beépítjük, beüvegezzük.  Keletkező pavilonunk télikertkén működik, nemcsak szigetel, hanem a napenergiát is hasznosítja.

Olvass továbbMűanyag ablak – Télikertek Budapesten

Wpc kerítés

wpc kerítés

Kerítés építésére többféle építőanyag állhat rendelkezésünkre. Kerítés készülhet blokkokból, zsalublokkból, vagy valamilyen falazóelemből, jellemzően kisméretű tömör téglából, Betonelemekből. Az építőelemek variálhatók különböző mező elemekkel, ami lehet fa, alumínium vagy wpc. Az alumínium mező elemek komplett szerkezetek, általában méretre előregyártott elemek, amik kerítéspillérek közé helyezhetők el. Az alumínium időtálló, jól bírja a környezeti hatásokat és egy sokoldalú, esztétikus megoldás.

A fa vagy wpc kerítéselemek általában nem önálló szerkezetként jelennek meg. Szerelésük leggyakrabban egy meglévő acélvázra történik. Ez lehet hagyományos szénacél vagy rozsdamentes acél. A sztenderd szénacélt mindenképpen érdemes valamilyen korrózióálló bevonattal ellátni, ez lehet festés, porszórás vagy horganyzás.

A rögzítésre az általános megoldás a kapupánt csavar használata. Ez megfelelően biztos tartást ad egy fa vagy akár wpc kerítésnek. Ez nem mindig esztétikus megoldás, sokkal diszkrétebb tud lenni egy önmetsző horganyzott Opelcsavar, különösen, ha a wpc kerítéselem színére van fújva.

Olvass továbbWpc kerítés

Terasz beépítés

terasz beépítés partnerplast

Terasz beépítés

A kertes házak, lakó ingatlanok már elválaszthatatlan részét képezik a teraszok és erkélyek az utóbbi években. Ezek szerepe igencsak megváltozott és felértékelődött az évtizedek során. Nagy általánosságban ugyan, de a múltban talán inkább használtuk különböző tárgyak (kerti bútorok, bicikli, növények) tárolásra. Manapság felhasználásukat tekintve egyre sűrűbben inkább pihenésre, egy finom reggeli kávéra munka előtt, vagy pont egy nehéz nap után egy sört megbontva, ízlelgetve egy pohár finom bort használjuk ki házunknak, lakásunknak ezt a területét. Vagy esetleg egy családi ebédre vasárnap, amikor a bővebb családunk körében töltünk el egy pár kellemes órát teraszunkon. Az ingatlan ezen részének szerepével megváltozott, megnőtt az alapterületük is, azon okból hogy többszemélyes eseményeknek is helyszíne lehessen. Ez által több mindenre használható, több funkciós szerepet is betölt. Az általános méretnövekedésnek köszönhetően egyszerre tudjuk használni rekreációs célokra és a már említett tárolási szempontok is megmaradtak. Természetesen a már meglévő teraszok esetében meg van a lehetőség a bővítésre is, azonban minden esetben utána kell járni a helyi önkormányzatnál, hogy az adott bővítés vagy átépítés engedélyhez kötött-e vagy sem.  A panelházak, sorházak esetében ilyen bővítésre nem nagyon van lehetőség. Ugyanakkor a kereslet ezen ingatlanoknál is egyre inkább a nagyobb teraszokkal rendelkező lakásokra irányul, melyek miatt az újonnan épülő többlakásos épületeknél is lekövethető az erkélyek méretnövekedése.

Teraszok és erkélyek

A teraszok és erkélyek igazán jó szolgálatot tesznek, felhasználásuk – a szabadidős tevékenységet tekintve – igen sokrétű lehet. Azonban van egy hátrányuk is: ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Nem tudjuk ki használni csak abban az esetben, ha az időjárás engedi. Szép napsütéses időben, nagyjából tavasztól őszig. Ennek megoldására azonban egyre inkább elterjedőben van a teraszbeépítés, mely akár egész évben kihasználhatóvá teszi a beépített területet. A teraszbeépítés – felhasználási szándéktól függően – többféle lehet. A lehetőségek száma gyakorlatilag határtalan, azonban ajánlott rögtön a gondolat megszületését követően szakemberrel konzultálni. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni már a tervezés fázisában is. A megfelelő anyagok, formák, szerkezetek és a megfelelő nyílászárók (többféle lehet: harmónika ajtó, tolóajtó stb.) megválasztása mind-mind attól függ, hogy mi a célunk a beépítéssel, mire szeretnénk majdan használni. Növények teleltetése? Minél több napfény? Télen is kellemes szobahőmérséklet?  Nem beszélve arról, hogy  – ne legyenek illúzióink – egy ilyen beruházás anyagilag megterhelő. Ha csak egy apró részletre nem figyelünk az egész építmény csak bosszúsággal járhat: beázik, bepárásodik, nem hőszigetel rendesen stb.

Olvass továbbTerasz beépítés