Memória a laptopba

Laptop memória típusok

RAM, ROM, DVD, HDD, SSD

Magneses memoria.
Mágneses memóriamodul mintázata

A számítógép memóriája egy hardvereszköz, mely tárolja a processzor által feldolgozott és a feldolgozásra váró információkat, valamint az utasításokat elektromos áram segítségével. Legegyszerűbb változatánál az tápáram megszüntetését követően a memória kiürül. Memóriaként bármilyen eszköz funkcionálhat, mely képes két vagy több állapot felvételére. A modern számítástechnikában a félvezetőket alkalmazzák memóriaegységként, az átfolyó áram jelenléte vagy hiánya felel meg a 0 vagy 1 értéknek.

A memóriaegység alkalmazható hosszútávú adattárolásra is, ha a töltésmegmaradás illetve az állapot rögzítése megoldott.

A számítógépekben és notebookokban használt memóriák: operatív tár RAM, merevlemezes egység (HDD), CD vagy DVD, flash memória.

A memóriák osztályozása

A memóriák osztályozására többféle módszert is használnak. Elsődleges szempont a memória processzortól való „távolsága” tehát a processzor-hozzáférés gyorsasága szerint beszélhetünk elsődleges, másodlagos stb. memóriáról.

Attól függően, hogy a memóriának szüksége van-e áramra az információ tárolásához, létezik energiafüggő és -független memória.

Olvass továbbMemória a laptopba

Laptop szerviz Budapest

Mi a laptop?  Melyek a felhasználási területei?

laptop szerviz budapestA laptop vagy notebook kompakt kiszerelésű, összecsukható hordozható személyi számítógép.  A mai laptopok már nemcsak hogy teljes értékű komputerek az asztali PC-khez hasonlóan, hanem teljesítményük és felszereltségük gyakran felül is múlja a nagyobb és több elemből álló gépekét. A notebookok hardver elemei, alkatrészei és funkciói azonosak az asztali gépekéivel, a mobil computer komponensei azonban jóval kompaktabbak, nemcsak kiterjedésük és tömegük kisebb, hanem energiafogyasztásuk is takarékosabb. Laptopokon ugyanazok az operációs és egyéb programok futtathatók, mint a nagy PC-ken. A laptopok előnye stacionárius társaikkal szemben a mobilitás és ebből következően a felhasználási lehetőségek szélesebb skálája. Ma már minden notebookot több órányi üzemidőt biztosítható újratölthető akkumulátorral hoznak forgalomba.

A laptopok fő felhasználási módjai és területei

Otthoni használatban: levelezés, képek-fotók rendezése, internetes böngészés, tartalomkeresés a Google segítségével, hírolvasás, közösségi oldalak látogatása, blogolás, filmnézés, zenehallgatás, e-könyvek letöltése és olvasása, hangoskönyvek online hallgatása, videojátékok, skype és youtube használata, online vásárlás, e-bank… Munkahelyi használatban: tervezés, szövegírás, nyilvántartás vezetése, adatbázisok kezelése; grafikai munkák, könyvtervezés, szöveg szerkesztés, tördelés, weboldal készítés, marketing kampányok irányítása, prezentációk. Kiemelt ágazat az oktatás, a tanulási-oktatási folyamatnak szinte minden fázisában eredményesen használható a notebook és a tablet, de ma már megtaláljuk a laptopokat autószervizben, orvosi rendelőben, divatszalonban vagy akár egy asztalosműhelyben is. Utazás: a laptopok nagy előnye, hogy bármilyen járműben ülve szinte mindenre használhatjuk, és ugyanezt tehetjük egy távoli város szállodájában, ahová megérkezünk. Hosszú repülőút során kedvenc filmsorozatunkról sem maradunk le.

A laptop szerviz főbb funkciói

diagnosztika – karbantartás – javítás-szerelés  – alkatrészcsere – adatmentés

Laptop vásárlásával nemcsak a készülék használatának előnyeit, hanem karbantartásának és szervizeltetésének a a gondjait is magunkra vesszük. Bármilyen remek a készülék, meghibásodhat. Ilyenkor garanciális javításra van lehetőség. A jótállási időszak lejáratát követően, vagy garanciális körbe nem tartozó meghibásodások esetén is számos szerviz nyújt professzionális szolgáltatást. Garancián túli szervízmunka esetében a javítóműhely munkatársa megállapítja a hibát és ajánlatot ad a javításra. Megkülönböztetünk szoftveres és hardveres javításokat. Előbbi esetben a programhibákat orvosolják, szükség esetén újratelepítik azokat, végeznek továbbá finombeállításokat vagy fertőzés esetén vírusirtást. Hardveres hibáknál nemcsak alkatrészcserével, hanem szereléssel, akár az alaplapon történő javítással is segítik ügyfeleiket a szervizek, amelyek gyors és precíz munkára törekszenek, a szakemberek felvilágosítást adnak a javítási folyamat aktuális állásáról, várható időtartamáról és természetesen a laptop javítás ára is előre tudható.

Ám nem maga a notebook javítás nem az egyetlen funkció, amelyet a notebookszerviz ellát. A hiba elhárítását a laptop diagnosztikája előzi meg, amelyet a szakképzett munkatárs a lehető legrövidebb idő alatt végez el, majd ezek után ajánlatot tesz a javításra vagy az alkatrész cseréjére, megadva az árakat is. Az új hardver vásárlása esetén a legtöbb notebook szervízben a beszerelés költségeit magába foglalja az alkatrész ára.

Gyakran nincs szükség sem szerelésre, sem alkatrészcserére, elegendő a karbantartást elvégezni. A hibásan vagy akadozva működő notebook belső és külső érintkezőinek a megtisztítása az oxidrétegtől, a billentyűzet tisztítás, a ventilátorra lerakódott por eltávolítása sok betegnek vélt laptopot keltett már életre.

Adatmentés: nem kell megrémülnie a számítógéptulajdonosnak, ha a laptop totálkáros állapotba került, beázott, eltört, füstölni kezdett vagy más módon súlyos rongálódást szenvedett. A Gradon Laptop Szerviz Budapest  mindent megtesz azért, hogy a fizikailag épen maradt alkatrészeket újrahasznosítsa, az épen maradt vagy csak részben rongálódott merevlemezről pedig minden adatot kimentsen-lementsen. Helyben nem orvosolható súlyosabb sérülés esetén minden esetben vagy gondoskodnak partnervállalkozás bevonásáról vagy olyan címet, telefonszámot adnak az ügyfélnek, ahová ilyen problémával is bizalommal fordulhat.

Alkatrész árusítás – szakbolt és webáruház

A szervizszolgáltatásokat nagy árukészlettel felszerelt alkatrész szaküzlet egészíti ki, amelyben kijelzők, billentyűzetek, videokártyák, HDD és SSD tárhelyek, CPU processzorok, memóriakártyák, laptop akkumulátorok és és új, gyári, vagy azonos minőségű utángyártott laptoptöltők kaphatók minden notebook típushoz. A szakbolt forgalmaz továbbá kiegészítőket és tartozékokat is. A vállalkozás honlapja webáruházként is működik, lehetővé téve a konfigurációs elemek és tartozékok online megrendelését. A szakboltban vásárolt hardver eszközök beszerelése a készülékbe ingyenes, csak az alkatrész ára fizetendő. A számla természetesen bankkártyával is rendezhető.

Használt laptop felvásárlás, ár beszámítás – feljavítás és eladás

Időről időre a Gradon Szerviz használt notebook készülékek felvásárlását hirdeti meg akcióként. Főleg két magos processzorral rendelkező használt laptopok kerülnek így beszámításra új számítógép vásárlásakor (pl.: Intel Core 2 Duo, AMD Turion 64 X2). A felvásárlási ár az évjárattól, a felszereltségtől és esztétikai állapottól függően 15.000 és 30.000 Ft között mozog. A megvásárolt gépeket a szervízben teljes mértékben felújítják és kedvező áron újraértékesítik.

Hardver + Szoftver. Újratelepítés, új laptop beállítása

Hardvereszközök árusításán és javításán kívül szoftvertámogatásra is számíthat a szervizben, ilyen az operációs rendszer telepítése / újratelepítése eredeti licensz alapján (Windows, Mac OS X, Linux, Android). A telepítés vagy újrahúzás után a szükséges illesztőprogramok kerülnek installálásra: segédprogramok, böngészők, vírusirtók telepítése (Avast, Google Chrome, Firefox, Skype). Az adatok mentését már említettük, de újratelepítésnél adatmásolásra is szükség van: az oprendszer felrakása után a korábban lementett adatállományokat visszamásolják a HDD vagy SSD tárhelyre. Igény esetén a munkatársak elvégzik a behozott új laptop beállítását, optimalizálják az operációs rendszer és más szoftverek működését, a gép áramfogyasztását. Régebbi, lelassult gépek esetén a merevlemez töredezettségmentesítése és a processzor kihasználtságának optimalizálása szerepel a hozzáértő szakemberek ajánlatai között.

Notebook szerviz Budapest: laptop márkák, típusok

asus töltőA Gradon laptopszerviz alapvetően márkafüggetlen és garancián túli munkálatokra specializálódott, így szinte mindegy, melyik gyártó termékéhez keres szervizt Budapesten: Acer, Apple, Asus, Dell, HP, IBM, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba… Az emelt minőségű, magas rendelkezésre-állású szervizszolgáltatás célzott márkája a Dell Laptop és az Asus Notebook, a szaküzletben pedig a legnagyobb kereslet a Dell akkumulátorok és Asus töltők iránt mutatkozik, illetve keresett lett a noteszgépbe a gyári angol helyett beszerelhető magyar billentyűzet. Ezek a favoritok, de szinte mindegy, hogy milyen eszközei vannak, és azok melyik gyártótól származnak, bármelyik pótlására megoldást jelent, ha telefonon felhívja a a Magyarországon egyedülállóan nagy raktárkészlettel rendelkező szervizt.