Magyar billentyűk, billentyűzet kiosztás

Billentyűkiosztás: angol / magyar

Magyarul gépeled be szövegeidet? Ne bosszankodj, ha folyton felcseréled az y és z betűket, vagy nem találod a hosszú í-t, ű-t. Van megoldás mind hardver-, mind szoftverszinten. Ha ebben a cikkben nem találtál elég információt, fordulj szakemberhez vagy keress rá a kulcsszavakra a Google-ban. Mondjuk gépeld be ezt: Angol billentyűzet magyarra cserélése.

Magyar billentyűk, billentyűzet kiosztás
Figyeld a betűsort: QWERTZ vagy QWERTY? Magyar billentyűpanel

Hogyan váltsak magyar billentyűzetre a laptopon?

Határozzuk meg, miről is esik szó az alábbiakban:

Magyar billentyűzet – a számítógéphez csatlakoztatott vagy laptopon található beviteli eszköz, gomb-panel, mely magyar nyelvű karaktereket tartalmaz (hosszú ékezeteseket is) és a szövegek gyors és hatékony beviteléhez szükséges. Fontos, hogy a billentyűkön az adott nyelv betűi szerepeljenek, ezért a gyors magyar nyelvű gépeléshez magyar billentyűzetet kell használni. Ha gyárilag nem ilyennel szállították gépünket, alkatrészcserére van szükség.

laptop hardware szerviz
Szervíz Budapest

Alkatrészbeszerzés szervizből

A legtöbb forgalomban lévő laptop és számítógép billentyűzetén csupán angol karakterek szerepelnek, ezeket átalakíthatjuk magyar billentyűzet matrica segítségével vagy kicserélhetjük az egész tasztatúrát is. A legnépszerűbb budapesti szervizekben gyorsan és szakszerűen cserélnek akár billentyűgombokat, akár a komplett panelt, vagy ragasztanak fel matricát a kellő helyekre. Helyben vásárolt hardverekre garanciát kapunk, és a beszerelés ingyenes.  Számítástechnikai és más elektromos berendezések ajánlott budapesti javítóműhelye:

A magyar billentyűzet kiosztása

Kevesen tudják, hogy miért van így, de sokakat bosszant, hogy nem elegendő a magyar ábécé ékezetes betűit felragasztani a laptop billentyűire, az y/z felcserélésével is meg kell küzdeni. A magyar billentyűzeten azért van az angol y helyén a z, mert Magyarországon korábban a német írógépek QWERTZ kiosztása honosodott meg, ami a személyi számítógépek megjelenésekor tovább öröklődött és a laptopok billentyűzetére is jellemző lett. Ezért fordulhat elő, hogy VILLANZKÁLZHA jelenik meg a monitoron, pedig azt írtuk, hogy villanykályha.

A magyar billentyűzet minden egyéb tekintetben megegyezik az angollal, a funkció gombokat és a kiegészítő gombokat ugyanúgy megtalálhatjuk és értelemszerűen használhatjuk, mint a külföldön eladott notebook készülékeken.

Hogyan váltsak a laptopon magyar billentyűzetkiosztásra?

A magyar billentyűzetkiosztásra a Windows operációs rendszert használó laptopok esetében a Gépházban van lehetőség. Az „Idő és nyelv” menüben a „Régió és nyelv” beállításokat kell kiválasztani. Itt a Nyelvek között hozzá kell adni a magyar nyelvet, ha még nem találnánk ott, ezután a részletes beállítások között kiválaszthatjuk a magyar billentyűzetet.

Kétféle magyar billentyűzetkiosztást állíthatunk be:

  • magyar QWERTZ
  • magyar 101 gombos QWERTY.

Ha felvettük a nyelvet, akkor a későbbiek során az óra melletti kis ikonra kattintva változtathatjuk meg a klaviatúra nyelvi kiosztását.

Hol vásároljak magyar billentyűzetet?

Például a fenti LH-embléma alatti linkre megnyíló szerviz szakboltjában vagy webáruházában. A billentyűzet vásárlásakor elsősorban a panelek minőségét kell megvizsgálni. Az angol vagy más nyelvű eszközből matricák segítségével könnyen készíthetünk magyar nyelvű, ékezetes karakterekkel ellátott klaviatúrát, de egy silányabb minőségű betűpadból nem varázsolhatunk kényelmesen kezelhető beviteli eszközt.

Az első szempont az akár idegen nyelvű, akár QWERTZ kiosztású magyar billentyűzet vásárlásakor a jó minőség és a garancia. A laptopszervízben vásárolt billentyűzetekre akár kétéves garanciát is vállalnak, emellett a helyszínen ingyenesen beszerelik hordozható számítógépünkbe. Az asztali PC-khez vásárolt billentyűzet esetében sokan választják a vezeték nélküli hardvert, esetleg olyat, ami egérrel együtt kapható. Az ilyen klaviatúrák esetében különösen fontos, hogy megbízhatóan és jól működjenek, ezért néha érdemesebb az angol nyelvű változatot megvásárolni és betűmatrica ragasztásával készíteni belőle magyarul “beszélőt”.

Magyarbetűs billentyűzetek gyártói: Asus, Dell, LG, Gigabit, Rapoo, Logitech, Hama, Samsung, Trust, HP, Acer, Apple, Benq, Lenovo, Sony, MSI.

Témánk: Notebook hardver eszközök használata, beállítása

Magyar nyelvű gyári laptop billentyűzet vásárlása és beszereltetése szervizműhelyben. A magyar nyelvű berűpanel kinézetre akár a mobil, akár a stacionárius számítógép esetében nem sokban tér el a hagyományos QWERTY kiosztású klaviatúráktól. Mégis laptop szervizben érdemes ilyen hardvert vásárolni, ahol garanciát vállal az eladó a termékekre.

Érdemes ezzel kapcsolatban további témákat is megismerni a Google kereső segítségével: egyéb számítógépes hardwarek, alkatrész vásárlás, á, é, í, ó, ö, ü, ő, ű magyar ékezetes billentyűk, betűkarakterek, angolról váltás magyar billentyűzetre. Minőségi csere- és pótalkatrésze: akkumulátor, töltőadapter, blokkok és panelek. Tudd meg, mi magyar QWERTZ billentyűkiosztás specifikuma.

Kapcsolódó PR SEO téma:

Mobil eszközről is vezérelhetjük az infrafűtést

Infrapanelek webshop
Mobil eszközről vezérelt infrapanelek

Megfelelő alkalmazás telepítése után mobil eszköz (noteszgép, tablet, okostelefon) használatával is irányíthatjuk lakásunk fűtési rendszerét. Csak be kell gépelnünk a megfelelő parancsokat a ki- és bekapcsoláshoz, időzítéshez.

Infa sötétsugárzó panelek felszerelésével alacsonyabb lesz téli villanyszámlánk. Ennek a gázárak emelkedésével egyre nagyobb a jelentősége. Az elektromos áram fogyasztói ára is növekszik, de ezekkel a fűtőtestekkel jobban takarékoskodhatunk. Spórolj!  Vásárlás az Infraboltban:

Szólj hozzá!