Magyar billentyűk, billentyűzet kiosztás

Billentyűkiosztás: angol/magyar

Ne bosszankodj, ha folyton felcseréled az y és z betűket, vagy nem találod a hosszú í-t. Van megoldás mind hardver-, mind szoftverszinten. Ha ebben a cikkben nem találtál elég információt, fordulj szakemberhez vagy keress rá a kulcsszavakra a Google-ban.

Magyar billentyűk, billentyűzet kiosztás
Figyeld a betűsort: QWERTZ vagy QWERTY?

Hogyan váltsak magyar billentyűzetre a laptopon?

Határozzuk meg, miről is esik szó az alábbiakban:

Magyar billentyűzet – a számítógéphez csatlakoztatott vagy laptopon található beviteli eszköz, mely magyar nyelvű karaktereket tartalmaz (hosszú ékezeteseket is) és a szövegek gyors és hatékony beviteléhez szükséges. Fontos, hogy a billentyűkön az adott nyelv betűi szerepeljenek, ezért a gyors magyar nyelvű gépeléshez magyar billentyűzetet kell használni.

A legtöbb forgalomban lévő laptop és számítógép billentyűzetén csupán angol karakterek szerepelnek, ezeket átalakíthatjuk magyar billentyűzet matrica segítségével vagy kicserélhetjük az egész billentyűzetet is. A legnépszerűbb budapesti szervizekben gyorsan és szakszerűen cserélnek akár billentyűgombokat, akár komplett billentyűzetet, vagy ragasztanak fel matricát a kellő helyekre.

A magyar billentyűzet kiosztása

Kevesen tudják, hogy miért van így, de sokakat bosszant, hogy nem elegendő a magyar ábécé ékezetes betűit felragasztani a laptop billentyűire, az y/z felcserélésével is meg kell küzdeni. A magyar billentyűzeten azért van az angol y helyén a z, mert Magyarországon a német írógépek QWERTZ kiosztása honosodott meg, ami a személyi számítógépek megjelenésekor tovább öröklődött és a laptopok billentyűzetére is jellemző lett.

A magyar billentyűzet minden egyéb tekintetben megegyezik az angollal, a funkció gombokat és a kiegészítő billentyűket ugyanúgy megtalálhatjuk és értelemszerűen használhatjuk, mint a külföldön eladott laptopokon.

Hogyan váltsak a laptopon magyar billentyűzetkiosztásra?

A magyar billentyűzetkiosztásra a Windows operációs rendszert használó laptopok esetében a Gépházban van lehetőség. Az „Idő és nyelv” menüben a „Régió és nyelv” beállításokat kell kiválasztani. Itt a Nyelvek között hozzá kell adni a magyar nyelvet, ha még nem találnánk ott, ezután a részletes beállítások között kiválaszthatjuk a magyar billentyűzetet.

Kétféle magyar billentyűzetkiosztást állíthatunk be:

  • magyar QWERTZ
  • magyar 101 gombos QWERTY.

Ha felvettük a nyelvet, akkor a későbbiek során az óra melletti kis ikonra kattintva változtathatjuk meg a billentyűzet nyelvi kiosztását.

Hol vásároljak magyar billentyűzetet?

A billentyűzet vásárlásakor elsősorban a hardver minőségét kell megvizsgálni. Az angol vagy más nyelvű billentyűzetből matricák segítségével könnyen készíthetünk magyar nyelvű, ékezetes karakterekkel ellátott klaviatúrát, de egy silányabb minőségű billentyűzetből nem varázsolhatunk kényelmesen kezelhető beviteli eszközt.

Az első szempont az akár idegen nyelvű, akár QWERTZ kiosztású magyar billentyűzet vásárlásakor a jó minőség és a garancia. A laptopszervízben vásárolt billentyűzetekre akár kétéves garanciát is vállalnak, emellett a helyszínen ingyenesen beszerelik azt. Az asztali számítógépekhez vásárolt billentyűzet esetében sokan választják a vezeték nélküli hardvert, esetleg olyat, ami egérrel együtt kapható. Az ilyen klaviatúrák esetében különösen fontos, hogy megbízhatóan és jól működjenek, ezért néha érdemesebb az angol nyelvű változatot megvásárolni és billentyűzetmatrica ragasztásával készíteni belőle magyar billentyűzetet.

Magyar billentyűzet gyártói: Asus, Dell, LG, Gigabit, Rapoo, Logitech, Hama, Samsung, Trust, HP, Acer, Apple, Benq, Lenovo, Sony, MSI.

Témánk: Notebook hardver eszközök használata, beállítása

Magyar nyelvű gyári laptop billentyűzet vásárlása és beszereltetése szervizműhelyben. A magyar nyelvű billentyűzet laptop és számítógép esetében nem sokban tér el a hagyományos QWERTY kiosztású klaviatúráktól, mégis laptop szervizben érdemes ilyen hardvert vásárolni, ahol garanciát vállal az eladó a termékekre. Érdemes ezzel kapcsolatban további témákat is megismerni a Google kereső segítségével: egyéb számítógépes hardware, alkatrész vásárlás, á, é, í, ó, ö, ü, ő, ű magyar ékezetes billentyűk, betűkarakterek, váltás magyar billentyűzetre, minőségi laptop billentyűzet, magyar billentyűkiosztás specifikuma.

Kulcsszavaink: QWERTZ billentyűkiosztás, Arvisura laptop szerviz és alkatrész üzlet, Budapest. Ugyanitt: import infrapanelek elektromos fűtéshez.

Szólj hozzá!