IBC tartály kármentő tálcával

Műanyag IBC tartályok és ipari tálcák

kármentő tálca és ibc tartály
IBC tartályt helyeznek ipari műanyag tálcára

Képünkön három tárgy látható, ezek különösen fontos szerepet játszanak az olyan termelési folyamatokban és ugyanígy a feldolgozóiparban, ahol nagy mennyiségű folyadék, félcseppfolyós vagy ömlesztett anyag tárolására, mozgatására van szükség. A felvétel egy vegyigyárban készült, fontos művelet pillanatában: a raklapemelő kezelője ráhelyezi a konténert a biztonsági gyűjtőtálcára.

1. Négyszögletes ipari IBC-tartály

Itt a képen a központi szerepet kétségtelenül az a fehér műanyag tartály játssza, amelyet a szakirodalomban speciálisan IBC konténernek neveznek. Láthatóan ez egy köztes nagyságú, ipari felhasználású tárolóeszköz. Széles körben elterjedt és használatos, vegyipartól élelmiszeriparon át a gyógyszergyártásig és az ipari technológiákat igénylő ivóvíz-kezelésig.

Eurokubnak is hívják, lévén az IBC-tartály kocka alakú, általában 1000 liter űrtartalmú folyadéktároló és szállító eszköz, megfelel az EU-ban érvényes szabványoknak. Az eszköz, amely ivóvíz tárolása ugyanúgy alkalmas, mint maró, veszélyes és a környezetre nézve káros folyadékok tárolására, kiemelt szerepre magas biztonsági foka alapján jogosult.

Feltűnő jellemzője nemcsak a négyszögletes formátum és az 1 köbméteres térfogat, hanem a speciális acél rácsozat is, amely védi a külső sérülésektől, illetve alkalmassá teszi arra, hogy feltornyozva, egymásra helyezve helytakarékosan legyen elhelyezhető. Egy további jellegzetessége, hogy olyan raklappal rendelkezik, amelynek illesztéke a villástargonca vagy raklapemelő megfelelő használatát teszi lehetővé.

2. Kármentő ipari műanyag tálca

képünk előterében a tartálynál akár nagyobb térfogatú úgynevezett ipari műanyag tálca vagy kármentő gyűjtőtálca található. Jól láthatóan a tartály korábban ezen volt elhelyezve, most emelik fel raklapemelővel, de az is lehet, hogy éppen rá helyezik.

Ipari használat közben ugyanis az IBC vagy más típusú műanyag tartályokat, hordókat, kannákat, különösen hogyha veszélyes anyagot tárolnak bennük, kötelező kármentő tálcán tárolni. A nevezett alkalmatosság arra való, hogy a feltöltés vagy csapolás során a tartályból kifolyó vagy a töltőcsőről, töltőpisztolyról lecsöppenő folyadékot felfogja és összegyűjtse, ezzel csökkenthető az anyagveszteség és a kármentő használatának ténylegesen kármentesítő funkciója is van: csökkenti a környezet károsodását.

Az ipari műanyag tálcákat fém rostéllyal látják el, ez tartja az akár több tonnányi terhet.

3. Raklapemelő rakodáshoz

Fenti képünk 3 tárgya pedig épp a raklapemelő szerkezet, amelynek villáit a tartály alá tolva meg lehet azt emelni avagy alább lehet ereszteni, a villástargoncával együtt egy üzemcsarnokon belül a szállítás és rakodás így könnyen megoldható.

“IBC tartály kármentő tálcával” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!