Wpc kerítés

wpc kerítés

Kerítés építésére többféle építőanyag állhat rendelkezésünkre. Kerítés készülhet blokkokból, zsalublokkból, vagy valamilyen falazóelemből, jellemzően kisméretű tömör téglából, Betonelemekből. Az építőelemek variálhatók különböző mező elemekkel, ami lehet fa, alumínium vagy wpc. Az alumínium mező elemek komplett szerkezetek, általában méretre előregyártott elemek, amik kerítéspillérek közé helyezhetők el. Az alumínium időtálló, jól bírja a környezeti hatásokat és egy sokoldalú, esztétikus megoldás.

A fa vagy wpc kerítéselemek általában nem önálló szerkezetként jelennek meg. Szerelésük leggyakrabban egy meglévő acélvázra történik. Ez lehet hagyományos szénacél vagy rozsdamentes acél. A sztenderd szénacélt mindenképpen érdemes valamilyen korrózióálló bevonattal ellátni, ez lehet festés, porszórás vagy horganyzás.

A rögzítésre az általános megoldás a kapupánt csavar használata. Ez megfelelően biztos tartást ad egy fa vagy akár wpc kerítésnek. Ez nem mindig esztétikus megoldás, sokkal diszkrétebb tud lenni egy önmetsző horganyzott Opelcsavar, különösen, ha a wpc kerítéselem színére van fújva.

Egy fa kerítéselem az évek során kapott időjárási hatások eredményeképpen hajlamos lehet a vetemedésre, tönkremenetelre. Elkezd korhadni, megtelepednek benne a kártevők, egy idő után a folyamat már nem megfordítható. Megfelelő faanyag valamint kellő kezeléssel azonban az élettartam jelentősen növelhető. Egy wpc kerítés ezzel szemben nem táptalaja a kártevőknek valamint részben mesterséges alkotója folytán nem indul korhadásnak sem.

Wpc kerítés választása esetén rögzítés, élettartam, kezelés szempontjából előnyösebb a helyzet. A kapupánt csavar alkalmazása elkerülhető, egyszerűbb megoldás a rozsdamentes, önmetsző csavar alkalmazása. Az anyag időjárás elleni védelmére sem kell túl nagy gondot fordítani, hiszen a műanyag illetve a műgyanta alapú bambusz és farostot megkötő kötőanyag a csapadéknak és a napsugárzásnak is ellenáll. Egy wpc kerítés ettől függetlenül természetesen nem mondható “szuperanyagnak”. A megjelenésében a fa jelleget hivatott kölcsönözni, de a valódi fa természetességét persze nem lehet egy az egyben átültetni. Ha összehasonlítjuk egy bordás alumíniumlemezzel, amit fa hatású fóliával vagy festéssel borítanak, valahogy a wpc kerítés még mindig sokkal közelebb áll egy természetes megjelenésű szerkezethez. Ez az alu kerítéstípus ugyan nagyon időtálló, de csak távolról esztétikus, közelről nagyon mű megoldás.

A wpc mindemellett azok számára, akik karbantartás nélküli, de megfizethető és kellő szabadsággal méretre szabható anyagot szeretnének, jó választásnak mondható. Közelről is szép, mutatós és többféle kiosztás megvalósítható belőle.

Szólj hozzá!